Tatiana Vaman oferă românilor din Peninsulă ceea ce le lipseşte cel mai mult de acasă: zarzavatul şi murăturile tradiţionale. Românca, proprietara unei societăţi agricole din Crescentino, lângă Torino, cultivă produsele cele mai căutate de conaţionalii dornici de mâncare românească.
CITEŞTE ŞI: Artizanatul din murături, atracţie turistică
Mărar, rădăcină de ţelină, gogonele şi murături ca la mama acasă sunt câteva dintre alimentele după care tânjesc românii emigraţi în Italia. Cu toate că majoritatea conaţionalilor continuă să gătească româneşte, nu întotdeauna găsesc ingredientele necesare pentru a da mâncărurilor gustul original.
Tatiana Vaman (50 de ani), din Bacău, a găsit soluţia la această problemă: în urmă cu trei ani, a înfiinţat o societate agricolă la Crescentino, lângă Torino, unde cultivă legume şi zarzavat tipic românesc. Ea vinde alimentele alături de micii producători italieni, în una dintre cele mai cunoscute pieţe din Europa: Porta Palazzo din Torino.
Clienţii Tatianei pot cumpăra produse care nu se găsesc pe piaţa italiană, dar care se folosesc foarte des în mâncărurile româneşti: rădăcină de pătrunjel sau ţelină, păstârnac, gogoşari, castraveţi pentru murat, mărar, lobodă sau varză cu frunze subţiri, din care se pot face sarmalele, după cum explică românca.
Seminţe din România şi îngrăşământ natural
„Toate seminţele le cumpăr din România, probabil şi din motivul acesta legumele mele au gustul de acasă”, spune Tatiana. Pe lângă produsele proaspete, femeia vinde şi murături făcute de ea. Elena Stanciu (46 de ani), una dintre cliente, spune: „În piaţă la Torino găseşti multe produse româneşti, inclusiv borcane cu murături, dar nu se compară cu ce e făcut în casă”.
Într-un an, Tatiana primeşte comenzi pentru aproape două tone de murături: gogoşarii, varza şi castraveţ