Pe masura ce pietele globale incep sa-si revina in urma prabusirii de anul trecut, problemele politice din unele tari emergente limiteaza posibilitatea de crestere, Romania, Letonia, Turcia si Thailanda resimtind cel mai puternic efectele acestora.
In conditii economice mai bune, esecul coalitiei din Romania ar fi avut un impact limitat asupra pietelor, investitorii fiind concentrati mai mult pe tendintele macroeconomice pe termen lung, cum ar fi aderarea la zona euro, precum si pe schimbarile ratelor de dobanda.
Insa, in prezent, Romania depinde de un imprumut de 20 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar International, fiind nevoie ca Guvernul sa impuna reduceri bugetare masive, iar orice instabilitate politica ar putea duce la intarzierea intrarii in tara a transelor de la FMI, cu repercursiuni drastice asupra economiei, cred analistii Reuters.
Saptamana trecuta, leul a atins cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni, in raport cu euro, fiind mult mai slab decat celelalte monede din regiune. De altfel, economistii sunt de parere ca aceasta tendinta se va mentine, atata timp cat exista incertiduni politice, desi nu va avea un impact negativ major asupra pietelor la nivel regional.
"Evenimentele din Romania sunt unice, o caracteristica a acestei tari", a declarat Andrew Colquhoun, analist regional la agentia de rating Fitch.
Romania nu este singura cu probleme de acest gen. Bursa din Thailanda a pierdut sapte procente din valoare, in numai doua zile, din cauza grijilor legate de problemele de sanatate ale Regelui Bhumibol Abulyadej, in varsta de 81 de ani.
Moneda letona s-a depreciat, la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul incapacitatii Guvernului de a face reducerile de cheltuieli necesare, punand in pericol acordul cu FMI si Uniunea Europeana. In ultimii zece ani, Letonia a avut