Taxa pe valoarea adaugata ar putea creste la 22 de procente, drept solutie pentru constrangerile bugetare, sunt de parere reprezentantii firmei de consultanta financiara Deloitte.
Potrivit studiului "Fiscalitatea romaneasca - Radiografia unei reforme incomplete" realizat de Deloitte, remis Ziare.com, TVA-ul reprezinta cel mai problematic aspect cu care se confrunta mediul de afaceri, in relatia cu autoritatile.
Astfel, 81 de procente din companiile respondente au declarat ca legislatia de TVA este complicata sau foarte complicata.
"O analiza mai atenta releva ca aceasta dificultate de aplicare a legislatiei de TVA este determinata, de cele mai multe ori, de lipsa normelor specifice in legislatie sau a interpretarilor oficiale ale autoritatilor fiscale cu privire la tratamentul practic al unor situatii specifice. Printre zonele sensibile amintite de respondenti se numara tranzactiile intracomunitare si documentatia justificativa aferenta, precum si serviciile prestate catre beneficiarii externi", se arata in studiu.
De altfel, 18% din respondeti considera prioritare, pentru strategia fiscala pe termen lung a Romaniei, masurile de buna practica implementate de alte state europene, precum amanarea platii TVA-ului la importuri, lucru ce ar putea contribui la dezvoltarea Romaniei drept centru logistic regional.
De asemenea, companiile cred ca este importanta implementarea grupului de TVA, o modalitate de imbunatati fluxurile de numerar in cadrul grupurilor de companii, ceea ce ar contribui la decongestionarea sistemului actual al rambursarilor de TVA.
"Am observat ca autoritatile fiscale, printr-o abordare formala a legislatiei nationale, nu tin intotdeauna cont de jurisprudenta europeana sau de principiile fundamentale de TVA, cum ar fi neutralitatea", a spus Pieter Wessel, partener Deloitte Tax. @N_