Istoria din Glasgow şi Edinburgh te cuprinde de cum păşeşti în fiecare dintre cele două oraşe. Vizita la universităţi şi castele e obligatorie pentru a intra în atmosfera scoţiană. Castele din piatră, festivaluri de tot felul şi multe evenimente culturale. Aşa ar putea fi descrise, în câteva cuvinte, cele două mari oraşe ale Scoţiei: Edinburgh şi Glasgow. În Scoţia, plouă mai tot timpul, dar oraşul rămâne la fel de curat, iar tu, ca turist, nu te murdăreşti niciodată pe picioare. Ploaia nu-i sperie pe localnici, care sunt obişnuiţi cu umezeala, şi se îmbracă sumar, în pantaloni scurţi şi în tricouri. Vezi scoţieni veseli şi bine-dispuşi, îmbrăcaţi în kilt-uri la tot pasul, deşi afară sunt numai câteva grade Celsius. Veselia lor te molipseşte şi pe tine chiar dacă vii de la mii de kilometri depărtare şi eşti obosit după drum.
Oraşul european al culturii
Glasgow este cel mai mare oraş, fiind cea mai populată metropolă din ţară. Pentru că este situat de-a lungul râului Clyde, oraşul este unul dintre cele mai importante porturi din lume. Oriunde mergi în Glasgow eşti înconjurat de clădiri înalte, de culoare roşiatică sau gri, construite în stilul gotic. Metropola a fost amenajată de mai multe ori de-a lungul timpului, însă clădirile au fost conservate.
Oraşul este patronat de Sfântul Mungo, despre care se spune că făcea minuni în Glasgow. El a construit o biserică din lemn, în care a fost ars la 13 ianuarie 603. Pe locul fostului lăcaş de cult a fost construită, între secolele XIII-XV, actuala Catedrală din Glasgow. Turnul este cel original de la construcţia iniţială.
În mod normal, vizitarea oraşului ţi-ar lua cel puţin câteva zile. Pentru orice turist însă, vizitarea ar trebui să înceapă din Piaţa Sfântul George, situată în centrul metropolei. De aici, este simplu să reperezi alte clădiri importante precum: Teat