Cei 400 de taximetrişti cu autorizaţie sunt terorizaţi de cei 200 care circulă ilegal. Aceştia se postează aproape de staţiile special amenajate fură clienţii celor cu actele în regulă. Taximetriştii-pirat târgovişteni se orientează în funcţie de tariful oficial şi scad la preţ cu 1 sau 2 lei. Taximetria la negru a devenit o afacere profitabilă pentru aproximativ 200 de târgovişteni care transportă persoane fără a deţine vreun atestat.
Cei mai mulţi dintre ei se postează la Halta Teiş, Doi Brazi, Ienăchiţă Vacărescu şi Ialomiţa. În timp ce piraţii câştigă bani din practicarea taximetriei la negru, cei 400 de taximetrişti care circulă legal stau ore în tregi de pomană în parcările special amenajate. „ Piraţii vin şi se aşează aproape de staţiile noastre şi ne fură posibilii clienţi. Daca până acum numărul comenzilor era cât se poate de mic, acum este aproape inexistent. Oamenii se înghesuie mai degrabă să circule cu cei care practică taximetria la negru pentru ca ei au tarife mai mici decât noi. Spre exemplu, eu am tariful de 1,74 de lei pe kilometru si de la piaţă la Caraiman iau cam 6 lei. Ei bine, piratul socoteşte si vine cu ofertă de 5 lei sau 4,5 lei şi noi stăm pe tuşă“, se plânge Nistor Marcu, un taximetrist în vârstă de 43 de ani.
Piraţii sunt de două feluri
Dacă cei care practică taximetria în mod legal sunt toţi pe aceeaşi lungime de undă, piraţii se împart în două categorii. Din prima categorie fac parte cei care transportă persoane fără a deţine atestat în acest sens. În categoria a doua intră piraţii care sunt licenţiaţi în comunele limitrofe ale judeţului Damboviţa, Răzvad şi Pucioasa. Numai că, în Târgovişte, licenţele lor sunt nule.
„O mare parte din vină o au şi Primăriile care emit licenţe fără ca acestea să fi solicitat la rândul lor propria licenţiere de la Asociaţia Naţionala Română de Taximetr