Fostul secretar de stat Octavian Ştireanu a omis să sesizeze instanţa asupra faptului că Marius Tucă foloseşte marca înregistrată BPT şi titlul colecţiei „Biblioteca pentru toţi“. „Jurnalul Naţional“ vinde ilegal cărţi cu sigla BPT, bazându-se doar pe o cerere de înregistrare a mărcii, depusă de Marius Tucă la OSIM în nume propriu. Contrafacerea mărcii BPT de către Marius Tucă (43 de ani) şi ziarul pe care îl conduce, „Jurnalul Naţional“, nu ar fi fost posibilă dacă Ministerul Culturii s-ar fi sesizat la timp şi ar fi făcut opoziţie faţă de cererea lui Tucă pentru înregistrarea mărcii „Biblioteca pentru Toţi”.
Citiţi şi:
Colecţia „BPT“ nu este a lui Tucă!OSIM nu-i dă lui Tucă marca „BPT“
De-abia în urmă cu câteva zile au înţeles funcţionarii ministerului că Marius Tucă scoate cărţi pe bandă rulantă fără a se mulţumi să folosească doar marca „Biblioteca pentru Toţi”, pe care oricum nu o deţine încă, ci şi marca BPT, deţinută legal de Ministerul Culturii şi utilizată de Editura Minerva.
Afaceri cu bunul statului
În 2001, colecţia „Biblioteca pentru Toţi“, a cărei notorietate este greu de contestat, se rupsese în două mărci, printr-o manevră suspectă a Ministerului Culturii. Atunci, instituţia statului a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) doar formula BPT, iniţialele colecţiei. Formula extinsă, adică „Biblioteca pentru Toţi“, a rămas, astfel, „în aer“, deşi ea a fost în continuare folosită alături de sigla BPT.
Asta până în ianuarie 2009, când la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a apărut „numitul Tucă Marius“ cu o cerere prin care solicita acordarea mărcii „Biblioteca pentru Toţi“ – marca în forma iniţială, extinsă. Din martie, „Jurnalul Naţional“ a şi început să editeze cărţi folosind atât numele întreg al colecţiei, „Biblioteca pentru Toţi“, cât şi s