Sfântu Gheorghe este singura localitate din România care a solicitat fonduri de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea solurilor contaminate, după aproape doi ani de la lansarea ghidului de finanţare. Un fond de 200 de milioane de euro, bani europeni, stă necheltuit, deşi ar putea fi folosit pentru curăţarea fostelor platforme industriale. Fiecare stat membru al Uniunii Europene îşi gospodăreşte terenurile contaminate conform legislaţiei naţionale.
În România, legea prevede ca siturile poluate să fie evaluate prin studii plătite de titularii acestor terenuri. Pentru studiile necesare şi pentru implementarea efectivă a lucrărilor de ecologizare a vechilor terenuri industriale pot fi accesate, din aprilie 2008, fonduri europene în valoare de 200 de milioane de euro, prin intermediul măsurii „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi“ din Programul Operaţional Regional.
Proiectele pot fi depuse însă doar de autorităţi administrative publice locale, ce au în proprietate terenurile pe care se va face ulterior reabilitarea.
Încă e timp pentru a lua finanţare
Potrivit ghidului de finanţare, refacerea zonelor industriale favorizează protejarea mediului. În acelaşi timp, activităţile desfăşurate în acest sens reprezintă un avantaj pentru atragerea noilor investiţii, în condiţiile în care terenurile respective dispun de o infrastructură ce trebuie îmbunătăţită şi nu total reînnoită. Dosarele autorităţilor locale pot fi depuse până la epuizarea fondurilor alocate în acest sens.
Primăria din Sfântu Gheorghe este singura autoritate administrativă locală din ţară ce a realizat, după aproape doi ani de la lansarea ghidului de finanţare a solicitanţilor, un proiect pentru finanţarea activităţii de reabilitare a siturilor industriale poluate. Dosarul a fost de