Sute de persoane, în special elevi şi studenţi, dar şi foarte mulţi preoţi, au participat astăzi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, la vernisajul expoziţiei „Tipărituri bălgrădene la ceas aniversar: Molitfelnic (1689), Bucoavna, Chiriacodromion (1699)". Multe dintre cărţile prezentate sunt incluse în categoria obiectelor de patrimoniu, unele dintre ele fiind extrem de rare. Sursa: Mihaela Moraru Expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 30 noiembrie, este o lecţie de dragoste pentru carte, pentru foaia tipărită cu eforturi foarte mari de cei care trăiau în urmă cu mai bine de 300 de ani.
Evenimentul este dedicat unor publicaţii de cea mai mare importanţă din istoria culturii române: „Molitfelnicul", cea mai des copiată carte românească după „Cazania lui Varlaam", „Bucoavna" - primul abecedar românesc şi „Chiriacodromionul", cea mai complexă colecţie de predici din istoria vechii literaturi române, toate tipărite în oficina Bălgradului, actuala Alba Iulia.
Vernisajul expoziţiei a fost programat astăzi, pentru a coincide cu sărbătoarea Sfinţilor Ardeleni. „Ultimele două cărţi (Chiriacodromionul şi Bucoavna-n.r.) au fost tipărite cu efortul, cu sprijinul bănesc chiar, al lui Constantin Brâncoveanu, domnul Ţării Româneşti care trimite aici la Alba Iulia, vechiul Bălgrad, pe meşterul tipograf Iştvanovici, care va scoate la lumină aceste două cărţi din urmă", explică Doina Dreghiciu, bibliotecar la Muzeul naţional al Unirii din Alba Iulia. Valoroase, atunci şi acum
Cărţile prezentate în expoziţia de la Alba Iulia sunt acum de o valoare inestimabilă, fiind incluse în categoria patrimoniului cultural naţional. Nici atunci, în urmă cu mai bine de trei secole, valoarea lor nu era de neglijat, reprezentând echivalentul câtorva herghelii sau cirezi.
„Sunt importante pentru că sunt cărţile de bază ale