Albumul „Goya. Viaţa şi opera“ va fi distribuit împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la preţul de 12,99 lei. Seria „Pictori de geniu“, oferită de Editura Adevărul în colaborare cu Editura Giunti din Florenţa, dedicată unor mari artişti din diferite epoci, ajunge la cel de-al şaptelea volum. Francisco José de Goya y Lucientes s-a născut în localitatea Funedetodos din Aragon în 1746. A studiat la Zaragoza şi apoi la Madrid, în atelierul unui artist vestit în epocă, Anton Raphael Mengs, care poate fi considerat unul dintre primii pictori neoclasici.
Două eşecuri la concursul de admitere la Academia Regală de Arte Frumoase îl determină să plece în Italia, unde obţine premiul al doilea într-un concurs organizat la Parma. În acelaşi an, se întoarce la Zaragoza şi primeşte comenzi pentru trei fresce: la Biserica San Pilar, la Mânăstirea Aula Dei şi la Palatul Sobradiel.
Dans şi ironie
Realizarea lor înseamnă şi sfârşitul manierei sale italiene, odată cu plecarea, din nou, la Madrid. Viaţa şi opera acestui mare pictor spaniol sunt împletite destul de strâns. Goya venea dintr-o familie modestă.
Visa onorurile în puternic ierarhizata societate spaniolă şi o stare materială care să-i satisfacă nevoile de artist şi pofta de viaţă. Interesul său merge, în mod firesc către oamenii simpli şi către palatele nobiliare. Moda serbărilor câmpeneşti, gustul pentru viaţa idealizată a păstorilor şi ţărăncuţelor, văzuţi prin prisma antichităţii, crease şi în Spania aşa-numitul curent „majismo“.
Majos şi majas (femeile şi bărbaţii clasei de jos şi ai burgheziei) erau la modă, cu veşmintele şi, în special, cu chermezele lor. Goya realizează o serie de tablouri cu personaje dansând, cu scene de sărbătoare populară, din care nu lipsesc femeile uşoare şi codoaşele.
Între Palat şi Casa Surd