Campania „Sângele înseamnă viaţă! Donează sânge şi/sau celule stem!“, organizată pe holul Universităţii Politehnica, a început ieri şi se va încheia vineri.Medicii spun că cele mai multe persoane nu sunt de acord să doneze şi celule stem deoarece nu ştiu că procedeul este la fel de simplu ca acela de a dona sânge.
Bucureştenii sunt aşteptaţi zilnic, între orele 8.30 şi 12.30, până vineri în holul rectoratului de la Universitatea Politehnica pentru a dona sânge şi celule stem.
Mai citiţi şi:
Bucureşti: La Politehnică se desfăşoară prima campanie de donare a celulelor stem
Bucureşti: Salarii de 12.000 de euro pe lună pentru medicii români
Specialiştii susţin că traficul de organe este doar un mit
Ieri, în prima zi a campaniei „Sângele înseamnă viaţă! Donează sânge şi/sau celule stem!“, au donat sânge aproape 90 de persoane dintre care 10 au fost de acord să se înscrie în Registrul Donatorilor Neînrudiţi. „Dacă la analize se va afla că sunt compatibili cu cineva care are nevoie de un transplant cu celule stem, vor fi sunaţi şi rugaţi să vină la un spital unde li se va face recoltarea“, a spus Alina Sandu, coordonatoarea campaniei.
Donarea de celule stem, similară cu cea de sânge
Organizatorii spun că procentul celor care au fost de acord să doneze celule stem este mai mare decât se aşteptau, mai ales că oamenii sunt reticenţi la ideea de a da ceva din organismul lor.
Majoritatea tinerilor care s-au prezentat ieri în cortul din holul Universităţii Politehnica au auzit pentru prima dată de celule stem.
„Oamenii nu ştiu că donarea de celule stem este la fel de uşoară, pentru donator, ca şi donarea de sânge. Sângele este tras printr-un furtun, se extrag celulele stem printr-un sistem de centrifugare, şi apoi, acelaşi sânge este băgat pe altă parte înapoi în venele donatorului“, a declarat pentru „Adevărul“ prof. dr