Companiile germane atrag din nou atenţia asupra unei posibile penurii de forţă de muncă şi recrutează deja personal pentru a anticipa situaţia de după perioada de criză, deşi au carnetele de comenzi decimate şi şi-au trimis salariaţii în şomaj parţial, transmite AFP, citat de Mediafax. La Trumpf, companie familială cu sediul în apropiere de Stuttgart (sud-vest), 80 la sută dintre cei 4.500 de salariaţi germani se află în şomaj parţial din iulie, din cauza lipsei comenzil
Companiile germane atrag din nou atenţia asupra unei posibile penurii de forţă de muncă şi recrutează deja personal pentru a anticipa situaţia de după perioada de criză, deşi au carnetele de comenzi decimate şi şi-au trimis salariaţii în şomaj parţial, transmite AFP, citat de Mediafax.
La Trumpf, companie familială cu sediul în apropiere de Stuttgart (sud-vest), 80 la sută dintre cei 4.500 de salariaţi germani se află în şomaj parţial din iulie, din cauza lipsei comenzilor. La închiderea exerciţiului financiar la 30 iunie, numărul comenzilor a scăzut cu 35 de procente.
Această situaţie nu va împiedica însă firma să angajeze până în iunie 25 de ingineri abia ieşiţi de pe băncile universităţilor pentru a-i trimite direct în şomaj parţial subvenţionat de stat, explică Ingo Schnaitmann, purtător de cuvânt al firmei.
"Vrem să evităm cu tot dinadinsul repetarea situaţiei din anii 90", continuă el. La acea vreme, "nimeni nu a făcut angajări din cauza crizei, dintr-o dată din ce în ce mai puţini tineri au început să urmeze studii de inginerie şi când economia şi-a revenit am avut lipsă" de ingineri.
Ceea ce fac acum Trumpf şi alte companii ar fi fost interzis în urmă cu câteva luni, dar Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a adaptat normele referitoare la şomajul parţial pentru a permite întreprinderilor să facă recrutări în această situaţie.
Deşi e criză, nemţii sunt