Cetatea Aradului îşi deschide, mâine, porţile pentru a fi vizitată de toţi cei care doresc să vadă unul dintre cele mai importante monumente istorice din ţară. Sursa: Alex Negru Pentru a marca Ziua Oştirii Române, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” cantonat în Cetatea Aradului îşi deschide porţile pentru toţi cetăţenii români care doresc să viziteze o cazarmă cu puternice rezonanţe istorice.
„Ziua Porţilor Deschise” are loc între orele 11.00-15.00, dar ora 14.30 este ora limită de acces în incinta Cetăţii”, a declarat căpitan Mihai Moneanu, purtătorul de cuvânt al unităţii militare din Cetatea Aradului. Se vor putea vedea două demonstrative realizate de militari şi se vor putea vizita expoziţia de armament şi tehnică militară, galeria comandanţilor, Sala Tradiţiilor de Luptă, capela militară şi interiorul cetăţii. Cine va dori va putea intra şi în interiorul transportoarelor.
Una dintre cele mai bine conservate cetăţi din toată Europa
Cetatea Aradului este una dintre cele mai bine conservate cetăţi din vremea sa. „Cetatea Aradului a fost construită între anii 1763-1783 din ordinul împărătesei Maria Tereza. Este de tip stelar, semiîngropată, după modelul Vauban. În toată Europa au fost construite aproximativ 150 de cetăţi de acest gen, cea din Arad fiind una dintre cele mai bine conservate din toată Europa, şi ca un specific este sigura cetate de tip Vauban care îşi păstrează destinaţia iniţială, şi anume de cazarmă militară”, a mai spus căpitan Mihai Moneanu.
Împărăteasa Maria Tereza a aprobat, personal, planul cetăţii, originalul găsindu-se acum în arhivele de la Viena. În interiorul cetăţii se află şi o biserică degradată, care este însă închisă.
LEGENDE
Cărămizile, purtate din mână în mână
Din poveştile care însoţesc ridicarea Cetăţii se spune că materialele de