Deloitte România anticipează o creştere a TVA, cel mai probabil la 22%, ca o soluţie rapidă la constrângerile bugetare, deşi optimă ar fi menţinerea cotelor actuale ale impozitelor şi taxei pe valoarea adăugată. „De cota unică nu se mai atinge nimeni, pentru că este o redută câştigată la nivel naţional. (...) Creşterea TVA te acoperă o perioadă de probleme, dar are şi efecte perverse. În opinia mea, cred că se va merge pe (creşterea - n.r.) TVA”, a declarat
Deloitte România anticipează o creştere a TVA, cel mai probabil la 22%, ca o soluţie rapidă la constrângerile bugetare, deşi optimă ar fi menţinerea cotelor actuale ale impozitelor şi taxei pe valoarea adăugată.
„De cota unică nu se mai atinge nimeni, pentru că este o redută câştigată la nivel naţional. (...) Creşterea TVA te acoperă o perioadă de probleme, dar are şi efecte perverse. În opinia mea, cred că se va merge pe (creşterea - n.r.) TVA”, a declarat, miercuri, preşedintele Deloitte România, George Mucibabici. Întrebat la cel nivel crede că va fi majorată taxa pe valoarea adăugată, Pieter Wessel, Tax Partner în cadrul Deloitte, a răspuns: „Pariez pe 22%”.
O soluţie rapidă, nu rezolvă problemele structurale
Wessel a arătat că, din punct de vedere al bugetului şi al poziţiei competiţionale, această măsură ar avea cele mai mici efecte negative, deoarece creşterea TVA nu implică şi creşterea costurilor de producţie.
Pe de altă parte, Wessel apreciază că o majorare a TVA nu ar ajuta economia, deoarece preţurile ar fi mai mari.În acelaşi timp, el consideră că, în comparaţie cu alte taxe, TVA este o taxă de încredere. "Pot înţelege, dacă ai cu adevărat probleme, să creşti TVA", a continuat Wessel.
Preşedintele Deloitte şi-a arătat însă îngrijorarea, spunând că se merge în continuare pe acelaşi trend, pe găsirea de soluţii rapide, în loc de rezolvarea problemelor structurale. @N