Vinul alb, consumat cu regularitate, are efecte daunatoare asupra danturii, mult mai mari decat cele ale vinului rosu, potrivit cercetatorilor britanici si germani al caror studiu a fost publicat in revista Nutrition Research, informeaza bbc.co.uk, citata de Mediafax.
Vinurile variaza in ceea ce priveste aciditatea, insa cele albe par sa fie cele mai daunatoare. Producatorii si degustatorii de vinuri sunt primii avertizati de autorii studiului in legatura cu rezultatele cercetarilor lor.
Vinurile albe contin o componenta acida care erodeaza smaltul dintilor mai mult decat substantele din vinul rosu.
Aceasta actiune coroziva nu depinde de podgoria de unde provine vinul, de anul de productie sau de concentratia de alcool, ci de pH-ul acestuia si de durata de expunere a dintilor la actiunea bauturii in cauza.
Aceste efecte negative pot fi eliminate prin consumul de branzeturi, deoarece acestea sunt bogate in calciu, au explicat autorii germani ai studiului. Calciul este componenta din smaltul dintilor pe care vinurile o ataca.
In urma testelor de laborator, dintii adulti scufundati in vin alb timp de o zi au suferit o scadere a nivelului de calciu si fosfor din smalt de pana la 60 de micrometri, aceasta reducere fiind considerata de cercetatori drept una semnificativa.
In opinia lor, vinurile riesling par sa aiba cel mai mare impact, deoarece au cel mai scazut pH.
Chiar daca oamenii se spala pe dinti dupa ce au baut vin seara, o expunere repetata la alcool, de-a lungul anilor, ar putea avea efecte daunatoare. In plus, un periaj excesiv ca frecventa sau ca duritate ar putea sa inrautateasca si mai mult lucrurile, conducand la o pierdere si mai mare a smaltului.
Traditia de a savura diverse varietati de branza la desert sau in timp ce se consuma vin ar putea avea efecte benefice asupr