Polonia este de acord să participe la noul proiect al scutului american antirachetă, după ce SUA au renunţat la proiectul realizat de fosta administraţie Bush şi care era respins de Rusia. "Polonia consideră că foarte interseant şi necesar este acest concept, acest proiect numit SM3, al unei noi configuraţii de apărare antirachetă" , a declarat premierul Donald Tusk.
"Suntem dispuşi să participăm la acest proiect, la scara ce convine" , adăugat el, alături de vicepreşedintele american Joe Biden.
În urmă cu câteva luni, SUA şi-au anunţat retragerea cu privire la proiectul de instalare a unui radar în Cehia şi a zece interceptoare de rachete în Polonia. Acest gest a fost privit de mai multe personalităţi din aceste două ţări au considerat acest gest drept abandon a unor aliaţi fideli.
"Salut declaraţia premierului, potrivit căreia Plolnia este dispusă să găzduiască elemente viitoare la sistemul de antirachetă propus" , a precizat Joe Biden.
Vicepreşedintele a publicat un interviu în care a respins acuzaţiile de abandonare a acestor ţări de către SUA. "Nu am închieat niciun acord cu Rusia în detrimentul Europei Centrale. Am spus clar că demersurile noastre în favoarea unei ameliorări a relaţiilor cu Rusia nu se fac în detrimentul Europei Centrale".
Biden a mai subliniat că "Polonia este aliatul nostru cel mai fidel şi un partener crucial pentru a face faţă problemelor mondiale".
În momentul în care au anunţat că se renunţă la sistemul prevăzut de administraţia Bush, Sua au luat decizia de a desfăşura în 2015 în Polonia şi Cehia rachete SM-3, concepute pentru distrugerea rachetelor cu rază scurtă şi medie, în cadrul unui nou sistem antirachetă.
Rusia salută decizia americană, dar nu este de acord cu noul concept, ce prevede elemente la solul european.