Zone precum Galati, Vaslui, Vrancea, Braila sau Iasi ii atrag acum pe investitorii din energia eoliana, dupa ce judetele Tulcea si Constanta au tinut capul de afis al unor astfel de investitii in ultimii ani.
Potrivit datelor Transelectrica cuprinse in planul de perspectiva al retelei electrice de transport in perioada 2008-2012, in afara de Tulcea si Constanta, unde pana acum au fost inregistrate circa 75 de posibile proiecte, urmatoarele destinatii preferate de investitorii din segmentul eolian sunt Galati, unde s-ar putea realiza circa 11 proiecte, Vaslui, cu 10 proiecte eoliene, Vrancea cu 7 astfel de proiecte, Braila - unde exista intentia, din partea mai multor investitori, de a realiza 6 proiecte eoliene - si Iasi, unde sunt studii pentru realizarea a 4 proiecte.
Investitori precum germanii de la E.ON, care sunt prezenti pe piata locala a distributiei si furnizarii de energie electrica si de gaze, sunt interesati de mai multe proiecte eoliene de circa 150 MW, in zona Moldovei, regiune care coincide chiar cu zona pe care E.ON o deserveste prin operatiunile sale. Alti investitori, precum partenerii locali ai Continental Wind Partners, dezvoltatorii care au vandut anul trecut un proiect de 600 MW in Dobrogea catre cehii de la CEZ, au pus ochii pe zona Galatiului pentru dezvoltarea unor proiecte eoliene cu o capacitate de 470 MW.
"Avem acum in dezvoltare proiecte de circa 1.000 de MW localizate in mai multe regiuni ale tarii, printre care se numara si Galatiul. Totodata, suntem in faza incipenta pentru dezvoltarea unor proiecte solare sau pe biomasa pentru producerea energiei electrice. Este destul de greu sa anticipam acum cand vom avea primii MW finalizati din aceste proiecte pentru ca acestea se afla in diverse faze de dezvoltare", spune Radu Popoiu, directorul general al PS Wind Management, companie care lucreaza in parteneriat cu Co