UPDATE: "Categoric, va fi un referendum cu toată opoziţia majorităţii parlamentare", a anunţat, azi după-amiază, Traian Băsescu, imediat ce şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central. "Pentru referendum este nevoie de o hotărâre de Guvern, nu e o ordonanţă de urgenţă", a încheiat preşedintele.
Parlamentul a spus "NU" referendumului
Aleşii s-au opus prin vot, miercuri, organizării de către şeful statului a unui referendum naţional, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pe tema Parlamentului unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la maximum trei sute. Avizul negativ dat de Parlament are doar valoare consultativă, astfel că nu îl poate împiedica pe Traian Băsescu să convoace referendumul, prin decret prezidenţial.
De altfel, Traian Băsescu declarase că nimic nu-l poate împiedica să organizeze referendumul, dar a subliniat că este nevoit să parcurgă toţi paşii legali. 233 dintre parlamentari au votat în favoarea avizului negativ recomandat de Comisiile juridice, iar 131 împotriva acestuia. Singurii care care s-au pronunţat pentru demersul preşedintelui au fost democrat-liberalii. "Participăm la o şedinţă care din capul locului se dovedeşte una prin care se doreşte ca preşedintele României să fie împiedicat să îşi exercite una dintre atribuţiile sale fundamentale", a declarat de la tribuna Camerelor reunite, liderul PD-L Ioan Oltean. El a adăugat că avizul negativ nu va împiedica pe preşedintele Băsescu să convoace referendumul.
"Acest referendum nu deschide drumul reviziurii constituţiei", a mai afirmat Oltean. De cealaltă parte, deputatul PSD, Victor Ponta, a arătat că e suficient să fii parlamentar ca să ştii că modificarea Constituţiei trebuie să urmeze o altă procedură. "Temele de campanie electorale ale domnului Traian Băsescu şi a PD-L cred că este cazul să fie prezentate ca teme de campanie electorală", a