Muzeul de Artă din Severin nu este racordat la reţeaua de termoficare Directoarea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin, Maria Bălăceanu, încearcă de mai bine de 19 ani să racordeze impozantul imobil în care funcţionează instituţia la reţeaua de termoficare a oraşului în vederea salvării capodoperelor de artă depozitate aici.
Depozite insalubre pentru mii de lucrări
„Am făcut nenumărate demersuri şi chiar un proiect pentru racordarea clădirii la reţeaua de termoficare, însă până acum totul a fost sortit eşecului. În interior, pereţii sunt decojiţi, apare igrasia, fapt ce pune în pericol păstrarea în condiţii optime a lucrărilor de artă. În 1990, existau bani, însă echipa de proiectanţi nu a dat undă verde acestei lucrări. Aceştia au susţinut că perforarea zidurilor ar pune în pericol stilul arhitectural al construcţiei. După câţiva ani, aceeaşi oameni au spus că este posibilă racordarea. Din păcate, nu mai erau bani“, susţine Maria Bălăceanu.
La ora actuală, muzeul adăposteşte peste 2.000 de lucrări. Icoane, lucrări de artă decorativă medievală, tablouri, argintărie, lucrări de grafică, multe dintre ele vechi de peste 300 de ani, se află zilnic în pericol de a se deteriora datorită lipsei agentului termic.
„Lipsa unei temperaturi constante are un efect negativ asupra lucrărilor de artă din depozite. Pe timpul verii operele sunt aerisite şi tratate cu soluţii speciale. Acestea sunt singurele arme de luptă împotriva cariilor de lemn, mucegaiului sau a igrasiei“, mai susţine Bălăceanu.
Condiţiile vitrege de păstrare a lucrărilor de artă nu se întâlnesc doar în depozite, ci chiar şi în sălile de expoziţii de la etajul superior. Autorităţile locale şi judeţene caută la ora actuală o posibilitate de schimbare a mediului din interiorul clădirii.