Utilizarea profiturilor pentru majorarea capitalului, un management performant si plata la timp a obligatiilor fiscale maresc considerabil sansele unei intreprinderi mici sau mijlocii de a contracta un credit bancar, afirma Mariela Batlan, directorul executiv al Directiei IMM-uri din BCR.
De cealalta parte rezultatele negative inregistrate pe perioade lungi, solicitarile de credite cu maturitati extinse si restantele la bugetul de stat sunt principalele impedimente in calea obtinerii unei linii de finantare.
Lipsa garantiilor este in acelasi timp un factor important de franare a creditarii pe segmentul companiilor, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Aproape o treime din cererile de credite pentru IMM-uri respinse anul acesta nu au intrunit acest criteriu, arata statisticile Fondului.
Piata creditelor pentru IMM-uri a fost puternic afectata de recesiunea economica, in conditiile in care vanzarile le-au scazut cu pana la 50%, iar fiscalitatea si dobanzile mari le-au limitat accesul la finantare. In iulie, rata medie a unui credit pentru companii era de 16,9%, cu peste patru procente mai mare fata de aceeasi luna din 2008, potrivit datelor BNR.
In acelasi timp, nici bancile nu mai sunt dispuse sa acorde credite tuturor solicitantilor.
"Bancile se concentreaza pe cresterea profitabilitatii pe baza de clienti deja existenta, mai degraba decat sa lupte pentru atragerea fiecarui client nou", a declarat Helge Boschenbroker, directorul firmei de consultanta ZEB Group. "In viitor, bancile isi vor selecta clientii si vor cauta sa-si concentreze activitatea pe clientii cu activitatea cea mai promitatoare."
Regulile mai stricte de acordare a finantarii vin in contextul in care bancherii sunt din ce in ce mai ingrijorati de cresterea creditelor neperformante. Institutiile de credit au inceput o