Grupările anticeauşiste şi-au radicalizat acţiunile înaintea înlăturării „iubitului conducător“. Pentru a destabiliza regimul dictatorial de la Bucureşti, agenţiile străine de spionaj au format şi antrenat grupări capabile de mişcări de stradă. Declaraţiile lui Nicolae Ceauşescu, după primele evenimente de la Timişoara, au fost considerate amuzante la acea vreme. În urma intervenţiei televizate din 20 decembrie 1989 (ora 19.00), Ceauşescu acuza „agenturili străine“ de implicare în treburile interne ale României. Chiar dacă puţini credeau acest lucru, Ceauşescu avea dreptate.
Citiţi şi:
Vaclav Havel: „Ceauşescu nu trebuia executat“VIDEO Comploturile din ceafa lui CeauşescuVIDEO Ultima vânătoare: măcel la fazaniVIDEO Ceauşescu n-a înţeles ce-i pregătea GorbaciovVIDEO Conflictele Ceauşescu – Gorbaciov şi schimbările din Europa
Începând cu 1987, generalii de Securitate îi puneau pe birou lui „Nea Nicu“ vrafuri de informări despre diferiţi cetăţeni - români şi străini - care pregătesc acţiuni destabilizatoare atât pe teritoriul României, cât şi în afara graniţelor.
Filiera Ungară
Un episod interesant, în pregătirea evenimentelor din 1989, a fost povestit chiar de cel însărcinat să-l combată, generalul Gheorghe Raţiu, fost şef al Direcţiei I a Securităţii.
Audiat la 16 februarie 1994 de Comisia Senatorială pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989, Raţiu a dezvăluit o filieră prin care era pregătită o grupare de gen paramilitar.
„Din 1986 şi până în 1989 ne-am confruntat cu un fenomen de plecare masivă din ţară. Plecare ilegală spre Ungaria. Noi îl numisem «Filiera maghiară de a ajunge în Occident». În 1989, fenomenul era invers, intrare masivă în ţară dinspre Ungaria. Îi aveam pe ore şi pe zile, cum veneau, dacă erau aduşi de maghiari. S-a cerut anchetă. În acest caz, s-a or