Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement, va inregistra anul acesta o scadere de circa 30% a cifrei de afaceri, pana la circa 205 mil. euro, in conditiile in care investitiile nonrezidentiale (birouri, proiecte comerciale, logistice sau hoteluri) au fost blocate, iar proiectele din infrastructura au fost la un nivel foarte scazut, fata de nivelul anuntat de Guvern.
"Businessul nostru va urma trendul pietei, de scadere cu circa 30% anul acesta, avand in vedere evolutia vanzarilor din primele noua luni si faptul ca situatia se va inrautati in ultimele doua luni, cand proiectele vor fi blocate din lipsa unui guvern desemnat. Investitiile private au scazut foarte mult in ultimele luni, mai ales in Bucuresti si in vestul tarii, care erau inainte cele mai active zone", explica Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding. Din cauza scaderii vanzarilor, dar si a reducerii preturilor cu circa 10%, profitul net se va reduce cu circa 30% in 2009, comparativ cu anul precedent, pana la 60 mil. euro.
Trendul de scadere va continua si in primul trimestru din 2010, cand consumul va scadea la jumatate fata de aceeasi perioada din 2009. "In primul trimestru din 2010 se va atinge nivelul de jos al crizei, din cauza actualei crize politice, avand in vedere ca nu exista ministere care sa faca platile pentru lucrarile din trimestrul patru din 2009", sustine Rohan.
Potrivit lui, investitiile in infrastructura vor fi reluate in 2010, iar sectorul privat isi va reveni in a doua jumatate a anului.
El este sustinut de Stefan Varfalvi, presedintele Imsat, una dintre cele mai mari companii specializate in instalatii, care considera ca trebuie reluat consumul in activitatea de constructii, prin proiecte de infrastructura, care creeaza locuri de munca pe orizontala. "S-a plecat gresit in pregatirea bugetului pe 2009, cu o crestere de 2,