Consumul cu regularitate al unui pahar de vin alb afectează dantura, iar cel mai bine o ştiu degustătorii.
Aciditatea vinului deschis la culoare este mai mare decât în cazul vinurilor roşii, ea determinând erodarea smalţului dinţilor, se precizează într-un raport elaborat de “Nutritional Research”, citat de BBC.
Efectele distructive nu au de-a face cu vechimea vinului, cu originea acestuia sau cu alcoolul pe care îl conţine, ci sunt strict condiţionate de nivelul PH-ului şi de durata în care acesta stă în contact cu dinţii, spun aceiaşi specialişti.
Pentru a demonstra afirmaţia, ei au ţinut dinţi de adulţi scufundaţi timp de o zi într-un pahar cu vin alb. Astfel, s-a constat că smalţul fusese afectat la o adâncime de 60 de micrometri. Dinţii scufundaţi în vin alb pierduseră atât calciu, cât şi fosfor.
Specialiştii au spus că cel mai nociv este vinul de tip Riesling, deoarece acesta are cel mai scăzut PH, iar mai puţin dăunător sunt vinurile din gama Merlot.
Pericolul persistă, afirmă cercetătorii chiar şi atunci când cei care au consumat vin alb se spală pe dinţi, deoarece, deşi mai lentă, acţiunea corozivă nu încetează, iar periatul excesiv are, la rândul său, efecte negative, ducând la pierderea smalţului.
Sfaturi pentru salvarea smalţului
Din fericire, brânza consumată cu vin alb nu este numai un deliciu culinar, ci are şi scopuri “utilitare”, doarece conţinutul bogat de calciu al brânzeturilor previne eroziunea.
În schimb, nu se recomandă vinul alb băut cu apă minerală sau împreună cu fructe, în special căpşune, întrucât aciditatea lui se dublează.
“Cel mai important este modul în care bei vin. În cazul în care doreşti să savurezi un pahar cu vin alb, ai grijă să faci asta în timpul mesei şi cu cel puţin jumătate de oră înainte de a merge la cul