Cel mai mare producător de energie din România vrea să se implice în proiecte eoliene de peste 1.000 de MW. Hidroelectrica îşi propune să devină „campionul naţional“ în energie regenerabilă din România. Potenţialul eolian al României, care este utilizat în prezent în proporţie de doar 0,1%, poate genera afaceri importante pentru Hidroelectrica, în condiţiile în care resursa eoliană este fluctuantă, iar dezvoltatorii au nevoie de capacităţi de reglaj. Hidrocentralele pot asigura această rezervă într-un timp foarte scurt şi pentru o cantitate mare de energie.
Mai mult, există cereri de avize pentru peste 20.000 de MW, însă capacitatea de a prelua energie eoliană în sistemul naţional este limitată la 4.000 de MW de infrastructura de transport, iar prioritate au dezvoltatorii care îşi pot asigura reglajul.
În aceste condiţii, Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, care generează 98,8% din energia verde din România prin cele peste 300 de centrale hidro pe care le operează, vrea să devină nu doar furnizor de servicii, ci şi partener în proiectele eoliene.
„Vrem ca atunci când negociem partea de reglaj să ne şi implicăm şi aceste proiecte, să investim în parteneriat cu dezvoltatorii. Practic, vom avea un anumit procent din societăţile de proiect, oferind reglajul de putere la un preţ competitiv“, a declarat, pentru „Adevărul“, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, precizând că a purtat deja discuţii preliminare cu marii dezvoltatori.
Acesta a arătat că, într-o primă fază, adică în următorii trei-cinci ani, compania vrea să se implice în proiecte eoliene de 1.000 de MW. În condiţiile în care, în prezent, un MW eolian necesită costuri de 1,3 – 1,5 milioane de euro, proiectele vizate de Hidroelectrica se ridică la un total de 1,5 miliarde de euro. În prezent, în România există proiecte în f