Cea mai mare multinaţională din Banat renunţă la salariaţi într-un program care vizează eliminarea sau externalizarea a peste 4.500 de locuri de muncă din Europa, a anunţat azi Mediafax, citând AFP. În România vor fi externalizate 458 de lucuri de muncă, iar în Germania 184. În Franţa, Alcatel-Lucent va externaliza 150 de posturi şi va ceda divizia informatică Alcanet companiei americane Hewlett-Packard, către care vor fi transferaţi 210 de angajaţi.
Pentru a-şi apăra drepturile, angajaţii de la Alcatel-Lucent România au pus bazele primului sindicat din istoria multinaţionalei de la Timişoara, care a fost afiliat la Feredaţia Naţional Sindicală Solidaritatea - Metal, din Cartel Alfa. „Oamenii sunt stresaţi. Există teama de necunoscut şi o stare de disconfort pentru că nu au siguranţa locului de muncă”, a declarat Manuel Martin, liderul sindicaliştilor de la Alcatel-Lucent România.
Potrivit angajaţilor, 500 de posturi din Alcatel-Lucent România vor fi externalizate în această toamnă. Angajaţii au informaţia că Alcatel-Lucent România va externaliza două departamente mari, care urmează să fie preluate de un consorţiu din India.
În luna decembrie 2008 compania Alcatel-Lucent şi-a anunţat planurile de transformare strategică pe care o va întreprinde în 2009. „O componentă cheie a acestei transformări a fost crearea unor parteneriate care vor ajuta compania să-şi dezvolte activitatea şi în acelaşi timp să fie mai dinamică şi flexibilă”, a declarat Cătălina Ocheşilă, responsabilă de comunicare în Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est.
Proteste în Franţa
În octombrie, aproape 400 de angajaţi ai companiei Alcatel-Lucent din Franţa au protestat împotriva restructurărilor, potrivit www.lefigaro.fr . Salariaţii au anunţat atunci că peste 4.200 de angajaţi ai multinaţionalei, din 12 ţări europene, vor fi afec