Un dialog cu maestrul în arta culinară Silvian Scornea despre bucătăria românească se poate transforma uşor, uşor într-un adevărat regal culinar. Experienţele în domeniu ale tânărului chef (are 32 de ani de viaţă şi aproximativ 17 de meserie) sunt fascinate, iar plăcerea de a-l asculta te face să nici nu simţi cum trece timpul.
În cadrul workshopului organizat de Jurnalul de bucătărie, "Bucătăria românească, ieri şi azi", la cea de-a treia ediţie a Bucharest Food Festival, tânărul chef a recreat o veche reţetă românească de "Ghiveci măcelăresc".
Provocări
Pentru Silvian Scornea, executive-chef la Restaurantul "La Mircea Măcelarul", meseria lui este o continuă provocare, iar reuşita se măsoară în farfurii goale şi mulţumirile clienţilor. Discuţia decurge firesc şi îl întreb cum i se pare lui că era bucătăria românească odinioară comparativ cu cea de acum şi cum i s-a părut reţeta preparată în cadrul workshopului: "Bucătăria de atunci era mult mai simplă, se axa mai mult pe carne şi pe untură de raţă sau de porc. Reţeta pe care am preparat-o la festival am adus-o de la anii 1800 în zilele noastre. Pentru mine această reţetă a fost o provocare, noi în meniul restaurantului nu avem ghiveci haiducesc. Eu am găsit o reţetă din anii aceia, la care am adăugat în loc de untură de raţă ulei de măsline şi piept de pui, ei foloseau mai mult organe precum ficat, rinichi, eu i-am adăugat coaste de viţel, măduvioare, momiţe, muşchiuleţ de berbecuţ şi piept de pui, ei nu aveau, am pus patru sortimente de carne şi legume, dovlecei, morcov, ceapă, vânătă, ardei gras, usturoi, sare, piper, cimbru, boia, vin alb. Cred că o să-l aranjez altfel nu ştiu cum montau ei în farfurie felul acesta de mâncare, dar la mine îmbunătăţirea a fost că am adăugat piept de pui, ulei de măsline şi mai multe legume decât în reţeta tradiţională. Legumele le-am preparat mult