Internet-cafeurile, barurile şi mallurile sunt refugiile absenţilor. Elevii bucureşteni nu vin la cursuri fie ca să evite o notă mică, fie ca să nu fie socotiţi „tocilari”, sau pur si simplu pentru că nu au chef de ore.
STATISTICĂ Chiulangiii Capitalei
VESTE BUNĂ. Abandonul şcolar în scădere
Barurile şi sălile de jocuri sunt la doar un pas de licee însă patronii spun că sunt intezise minorilor. Peste drum de Liceul Tehnic Griviţa este o sală de biliard şi jocuri care are în geam o bulină roşie ce interzice accesul copiilor sub 18 ani. Câteva străzi mai departe un bar anunţă printr-un afiş: „nu vindem băuturi alcoolice minorilor”. „Toţi spun aşa, că nu vând băuturi alcoolice minorilor dar nu-ţi cere nimeni buletinul. Eu nu am avut probleme în a-mi cumpăra ţigări ori băutură”, poveşte Mihai care refuză să spună de la ce liceu este, în schimb recunoaşte că, în general, chiuleşte de la teste. Amalia este de la şcoala nr. 11 şi spune că i se întâmplă să plece de la ore şi pentru că se simte obosită. „Atunci mă duc cu fetele prin Romană, ne uităm pe la magazine, iar dacă e vreme bună, ne ducem în parc”, spune eleva.
Marius de 18 ani din Liceul nr.19 preferă, atunci când trage chiulul, să se ducă în Dristor, la clubul Nevada, unde joacă biliard cu amicii. „Fac cam 45 de minute până la club, stau o oră, două, în funcţie de buget şi plec acasă”, povesteşte liceeanul. Mai există şi varianta „canapeaua iubitei”, atunci când părinţii ei nu sunt acasă.
Liceeni chiulesc şi în gaşcă, pe principiul „unul pentru toţi, toţi pentru unul”. „Am învăţat zicala asta la liceu. De ce n-aş chiuli dacă toată clasa chiuleşte? Doar ca să fac io o impresie mai bună profilor?”, se întreabă, retoric, Gabi de 15 ani de la Liceul Tehnic Griviţa, convinsă fiind că trasul chiulului va fi, peste ani, una dintre frumoasele amintiri legate de liceu.
@N_P