La Bucureşti, Joe Biden a avut grijă să arate câtă importanţă acordă de fapt administraţia Obama regiunii. Greşeli de comunicare ale Washingtonului au făcut ca în estul Europei să apară temerea că interesul american pentru zonă a slăbit, sau chiar că ar ceda influenţa în regiune Rusiei. Vizita lui Biden a avut tocmai rolul de a reasigura partenerii est-europeni. Polonezii s-au arătat destul de mulţumiţi ieri de veştile aduse de Biden, referitoare la noul scut antirachetă. Mulţumirile, cuvintele de apreciere şi asigurările că parteneriatul româno-american va dăinui au abundat în declaraţiile lui Biden la Cotroceni.
Foarte interesant este faptul că Biden a ţinut să se refere, atât în discursul său în compania preşedintelui Băsescu, cât şi în interviul acordat României Libere, la Republica Moldova. El a declarat că sprijină democratizarea Republicii Moldova, care “se va interga în structurile euroatlantice atunci când va fi pregătită”. Faptul că subiectul Moldova a fost abordat în cadrul vizitei la Bucureşti arată că Bucureştiul este văzut ca un soi de intermediar pentru Chişinău. Practic, Biden recunoaşte influenţa României pe spaţiul moldovenesc.
Foarte interesant este şi faptul că Biden a subliniat că şi-a trimis unul dintre cei mai buni prieteni personali drept ambasador la Bucureşti. “Ne-am crescut copiii unul altuia, sunt aproape rudă cu el, îl ascult întotdeauna. Sper să nu profitaţi de relaţia mea cu ambasadorul de aici” a spus glumind Biden.
De partea sa, Băsescu, a subliniat faptul că a înţeles că relaţiile cu Rusia trebuie să se înscrie acum într-un registru pragmatic, la Marea Neagră. Că a trecut timpul pentru temeri istorice şi că a venit vremea pentru discuţii la rece.
La Bucureşti, Joe Biden a avut grijă să arate câtă importanţă acordă de fapt administraţia Obama regiunii. Greşeli de comunicare ale Washingtonului au făcut ca în e