Instanţa supremă a decis marţi să-i repună în funcţii pe cei trei şefi demişi de CSM de la Parchetul Tribunalului Dolj, în urma scandalului Gorbunov.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a arătat marţi că deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), forul suprem al procurorilor şi judecătorilor, nu sunt infailibile. Instanţa supremă a decis repunerea în funcţii de conducere a celor trei procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj care fuseseră demişi de CSM după scandalul eliberării în mare grabă din penitenciar a lui Serghei Gorbunov.
„Exercitări necorespunzătoare ale atribuţiilor manageriale“
Reamintim că, după atacul armat de la o casă de schimb valutar din Braşov, petrecut la sfârşitul lunii ianuarie şi soldat cu doi morţi, CSM a declanşat verificările la Tribunalul Dolj şi la Parchetul de pe lângă această instanţă, pentru a afla cum de a fost pus atât de uşor în libertate Serghei Gorbunov, principalul suspect în acest caz. CSM a constatat că Gorbunov, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în baza unei cereri de întrerupere a executării pedepsei pentru că suferea de o afecţiune inexistentă la ochi. În acest caz - au stabilit inspectorii CSM - s-au identificat „exercitări necorespunzătoare ale atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale“, motiv pentru care au fost luate măsuri drastice.
În urma investigaţiei, membrii Secţiei de procurori a CSM au decis pe 5 februarie, cu majoritate de voturi, revocarea din funcţiile de conducere a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, dar şi a procurorului-şef al Secţiei judiciare a Parchetului Dolj, Ioana Sandu. Verdictul era