Averea căpeteniei de panduri de la Cerneţi se degradează, iar autorităţile nu se implică Una dintre clădirile istorice ale Mehedinţiului, Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi, se află într-o stare avansată de degradare, iar fără o implicare reală din partea autorităţilor, oamenii locului riscă să piardă pentru totdeauna legătura cu trecutul. Construită în 1803, Cula de la Cerneţi a servit ca secţie a Muzeului Regiunii Porţile de Fier între 1970 şi 1990, vremuri în care vizitatorii intrau aici doar în papuci, la fel ca în Muzeul Peleş.
După 1990, clădirea a intrat în proces de degradare, nu de puţine ori fiind şi ţinta hoţilor. În timpul cât a fost muzeu, aici se aflau o serie de obiecte, documente şi arme aparţinând căpeteniei de panduri. Toate acestea au fost duse în depozitele muzeului severinean, fără a mai fi scoase la lumină.
S-a dorit muzeu, a ajuns ruină
Clădirea nu a mai beneficiat de lucrări de reabilitare din 1970. După 1989, s-a dorit construirea în jurul Culei a unui muzeu al satului, fiind aduse şindrilă şi lemne. Şindrila a fost depozitată în subsolul clădirii, iar lemnele stivuite printre copaci.
Cu timpul însă, vegetaţia a acoperit totul şi nu se mai ştie nici dacă lemnul mai este la locul lui sau a căzut pradă hoţilor. Şindrila s-a degradat şi nu mai poate fi utilizată.
Drumul de acces din sat până la Culă este aproape impracticabil. Fântâna din vecinătatea clădirii, adâncă de peste 60 de metri, a fost înfundată cu pietre şi pământ, iar în curte este acum un lan de porumb. Referitor la viitorul clădirii, conducerea Muzeului Regiunii Porţile de Fier susţine că s-a demarat realizarea unui proiect de finanţare şi că, în curând, dar nu se ştie exact când, Cula va fi reabilitată şi conservată la standarde europene.
„Vrem să transformăm totul într-un obiectiv demn de atenţ