Anul acesta, controalele efectuate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) au arătat că agricultorii au cerut subvenţii pentru mai multe animale decât cele pe care le deţineau. Agrostar susţine că oricum banii alocaţi de Guvern acoperă doar o treime din subvenţia legală.
Pentru bovine, au fost depuse 233.599 de cereri de subvenţii, din care au fost declarat eligibile 227.073. Diferenţa dintre numărul de animale pentru care s-au cerut subvenţii şi cele numărate de funcţionarii de la APIA este de aproximativ 90.000 de capete. Pentru a asigura fondurile necesare plăţii subvenţiilor, vor fi alocate 160 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului. Alte 100 de milioane de lei vor fi utilizaţi în acelaşi scop din bugetul Ministerului Agriculturii.
De asemenea, ciobanii au declarat cu aproape jumătate de milion mai multe oi şi capre, în speranţa că vor beneficia de subvenţii. Un cioban din Mureş a cerut subvenţii pentru o fermă cu 334 de oi, în contextul în care în bătătură nu avea aceste animale. La nivelul aceluiaşi judeţ, alte 900 de ioi au dispărut la numărătoarea funcţionarilor APIA.
Explicaţii diverse
Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, consideră că fermierii şi-au împrumutat între ei animalele, astfel încât, la control, să aibă în curte la fel de multe animale ca pe hârtie.
"Am auzit zvonuri despre recensământul la bovine, unde s-au numărat bovinele într-un cap al satului, iar până s-a ajuns în celălalt capăt, o parte s-a transferat pe parcurs. Impresia mea este că uneori nu au fost atâtea capete ca în recensământ şi că s-au produs schimbări pe parcurs, iar noi, totuşi, am făcut plăţi", a declarat Berceanu.
De asemenea, "lucrături" s-au făcut şi în ceea ce priveşte subvenţiile pentru recolte. Astfel, întreprinzătorii au reuşit să obţină subvenţii, ca