Liberalii au depus astăzi o iniţiativă legislativă de reducere a numărului de parlamentari de la 471 la 316, ca replică la referendumul lui Traian Băsescu. Demersul PNL se înscrie în aceeaşi logică a bătăliei electorale, ca şi plebiscitul lui Traian Băsescu, însă prevede păstrarea sistemului bicameral.
Liberalii, prin vocea viceliderului grupului deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu, precizează că reducerea numărului de parlamentari se face prin modificarea legii electorale şi nu presupune revizuirea Constituţiei aşa cum este cazul iniţiativei şefului statului.
Numărul deputaţilor va fi de 217 deputaţi, inclusiv cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, iar cel al senatorilor va fi de 99, rezultând un total de 316 parlamentari, faţă de 471 câţi sunt în prezent, potrivit propunerii PNL. Nicolăescu a mai spus că problema Parlamentului unicameral trebuie supusă unei dezbateri publice "profunde".
Plebiscitul lui Băsescu presupune introducerea Parlamentului unicameral, cu reducerea numărului de deputaţi şi senatori de la 471 la 300. Or, legea fundamentală prevede că România are un sistem bicameral, dar nu face referire şi la numărul aleşilor.
Iniţiativa şefului statului de a consulta electoratul cu privire la Parlamentul unicameral nu poate avea efecte juridice, întrucât, indiferent de răspunsul pe care îl dau alegătorii, desfiinţarea Senatului nu se poate face decât prin amendarea Constituţiei. Pentru revizuirea legii fundamentale este necesară alcătuirea unei comisii parlamentare speciale, care să elaboreze proiectul. Propunerile sunt adoptate, atât în comisie, cât şi în plenul Parlamentului cu două treimi. După adoptarea proiectului de către plenul Legislativului acesta trebuie supus validării unui referendum naţional.
Dincolo de asta, pentru ca plebiscitul lui Traian Băsescu să fie validat este nevoi