Dările locale controversate din judeţe fac viaţa grea firmelor cu afaceri în toată ţara, arată un studiu realizat de Deloitte România. Sursa: Agerpres
Taxa de linişte şi siguranţă, cea de salubrizare sau taxa specială pentru susţinerea culturii şi sportului sunt doar câteva dintre birurile locale pe care oamenii de afaceri le califică drept „absurde”. 46% dintre respondenţii studiului „Fiscalitatea românească. Radiografia unei reforme incomplete”, realizat de compania de consultanţă şi audit Deloitte România, consideră sistemul fiscal de la nivel local complicat şi foarte complicat.
„Opinia generală este că sistemul impozitelor locale este netransparent şi, poate, cel mai dificil în materie de interpretare, autorităţile locale şi cele centrale fiind de cele mai multe ori în disonanţă”, se arată în studiu, la care au participat 130 de directori financiari.
Lista de nemulţumiri a firmelor faţă de sistemul nostru de impozitare continuă cu faptul că pentru unele domenii avem o legislaţie stufoasă, iar pentru altele lipsesc norme de implementare. În plus, potrivit lui Pieter Wessel, partener Deloitte Tax, mediul de afaceri mai acuză folosirea aceloraşi termeni cu sensuri diferite, precum şi penalităţile de întârziere foarte mari practicate de autorităţile române.
TVA mai mare de anul viitor
Studiul arată că, dintre toate posibilele creşteri de taxe, firmele ar fi lovite cel mai dur de majorarea contribuţiilor sociale (36% dintre respondenţi), care ar creşte costurile de funcţionare.
Creşterea TVA se află pe locul doi (25%) şi este urmată de majorarea cotei unice (22% dintre participanţi) şi de reintroducerea impozitării progresive (17%). Totodată, dacă ar fi în conducerea Ministerului de Finanţe, prioritatea oamenilor de afaceri ar fi să modifice mai rar legislaţia fiscală, în paralel cu o stra