Este antrenor de tenis de câmp de aproape 20 de ani, timp în care a reuşit să facă performanţă cu foarte mulţi copii şi i-a învăţat pe mulţi adulţi să ţină racheta în mână. Iulian Moga a început să joace tenis de câmp când avea şapte ani. „Am făcut parte din prima generaţie de copiii din Bistriţa care au jucat tenis de câmp într-un cadru organizat . Jucam pe terenul CFR de la baza sportivă L8“, povesteşte antrenorul despre primele sale întâlniri cu racheta şi mingea tenis.
Iulian s-a îndrăgostit încă de atunci de sportul alb şi a decis că se va dedica în întregime acestuia, a încercat şi alte sporturi, dar nu l-au încântat. A călcat cu paşi măruţi pe drumul spre performanţă , astfel încât, de mai multe ori, a ieşit învingător la campionatele judeţene de tenis de câmp. A ajuns chiar să fie printre primii opt juniori din ţară. Timp de şapte ani a făcut parte din echipa divizionară de tenis Mecanica care, la acea vreme, înainte de ʼ89, era pe locul trei în ţară.
20 de ani de antrenorat
În anul 1989, Iulian Moga a renunţat la competiţia directă şi a devenit instructor de tenis. Din 1990, după finalizarea şcolii de antrenori, Iulian este antrenor cu acte în regulă şi se ocupă de iniţierea copiilor bistriţeni în tainele sportului alb, dar îi ajută şi pe adulţi să înveţe să ţină corect racheta în mână. „ Facând parte din prima generaţie care a practicat acest sport am fost şi generaţie de sacrificiu. Să ajungi foarte sus în tenis ai nevoie de foarte multă muncă, dar trebuie să fii şi un talent înnăscut, pentru că, de la un moment dat, munca nu este suficientă pentru a face performanţă, aşa că eu am preferat să mă axez pe partea de antrenorat“, mai povesteşte Iulian. În toţi cei 20 de ani, a încercat din răsputeri să scoată tenisul bistriţean la lumină. După înfiinţarea clubului „Tennis ELP“ a reabilitat baza sportivă unde îşi d