Cancerul ovarian rămâne una dintre bolile pentru care diagnosticarea timpurie este foarte dificilă şi, din această cauză, şansele de supravieţuire sunt deosebit de reduse. Sursa: NorthFoto
Într-un studiu recent publicat de revista "Lancet", cercetătorul Bryan Hennessy a arătat că 75% dintre femeile care se prezintă la medic sunt deja în stadii avansate ale cancerului (III sau IV) şi, în ciuda tratamentului, în aproape toate cazurile tumorile recidivează.
Pentru pacientele cu forme avansate de boală, cea mai mare provocare este aceea de a lungi perioada de supravieţuire prin atenta dozare a tratamentelor extrem de agresive în aceste cazuri, astfel încât efectele adverse să fie cât mai puţine.
O statistică întocmită de către un grup de specialişti condus de profesorul Noriyuki Katsumata a semnalat o rată mai mare de supravieţuire a femeilor cu cancer ovarian care au făcut chimioterapie săptămânal, timp de aproximativ opt luni, comparativ cu cele care recurgeau la un astfel de tratament mai rar, iar medicamentele erau administrate în doze mai mari.
"Majoritatea cazurilor de cancer este depistată în faze avansate, de la doi în sus, spre deosebire de restul ţărilor europene unde boala este descoperită în formă incipientă, unu, ceea ce permite tratarea şi asigură o rată de supravieţuire de 80%”, spune medicul Petre Brătilă de la Spitalul Euroclinic din Capitală.
Oricum, adevărata provocare este reprezentată de modalităţile de depistare a predispoziţiei organismului pentru o astfel de formă de cancer şi diagnosticarea lui timpurie. Potrivit statisticilor, în cazul în care cancerul este diagnosticat în fază I (incipientă), peste 90% dintre paciente trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât cele care descoperă boala când aceasta este deja în faze avansate.
Simptomele cancerului ovarian su