Dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu, care a pregătit toamna aceasta două spectacole, în Germania şi Grecia, spune că s-ar muta din ţară acum, dacă i s-ar oferi ocazia. Sursa: Vlad Stanescu
Răzvan Mazilu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai baletului contemporan în România, dansează într-un colţ al Europei, iar într-altul îşi demonstrează talentul de regizor. Artistul a debutat în Germania cu primul său proiect derulat cu o companie străină, „Flashback”, iar în paralel, a pregătit, de data aceasta în calitate de regizor, o premieră la Atena, „Când Isadora dansa”(a avut premiera pe 15 octombrie). „Faţa României ar putea fi spălată în lume prin cultură, nicidecum prin campaniile goale de orice substanţă, de genul „România - Land of Choice”, spune artistul, într-un interviu acordat EVZ.
Talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care ar fi de amintit Premiul de Interpretare al Operei Naţionale din Paris, care i-a fost înmânat, în 1996, de însăşi prima doamnă a Franţei, Bernadette Chirac (într-o ceremonie la Palatul Elysée), apoi, la numai 30 de ani, Mazilu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler şi, în 2007, Premiul Special pentru Coregrafie, acordat de UNITER. „Cred în ceea ce fac, indiferent de vârstă, de poziţia astrelor, de ceea ce spun ceilalţi, de cronici, de vremuri, de durata aplauzelor”, mai spune artistul.
EVZ: Piesa „Flashback” este prima ta colaborare în străinătate cu o companie internaţională... Cum se face?
Răzvan Mazilu: Până acum nu a fost să fie. Nici nu am căutat-o. În străinătate am fost mereu invitat cu proiectele mele din România şi m-am concentrat pe acestea. Acesta este, de altfel, şi unul dintre motivele pentru care nu am acceptat să plec vreodată definitiv din ţară.
În „Flashback”, produs de compania „movingtheater.de”