Recenta propunere a patronatelor de a reduce, anul viitor, salariul minim garantat pentru angajaţii cu studii superioare de la 1.200 la 1.000 de lei, în timp ce muncitorii necalificaţi ar primi cu 55 de lei mai mult, este o idee „proastă” în viziunea viitorilor licenţiaţi. Sursa: Codrin Prisecaru Studenţii se consideră marginalizaţi pe piaţa muncii şi desconsideraţi în comparaţie cu cei fără studii superioare şi cred că o astfel de măsură, odată aplicată, nu ar face decât să adâncească frustrările tinerilor angajaţi. În viziunea lor, un salariu minim decent pentru absolvenţii de facultate ar fi 1.500 de lei.
"E naşpa!”
Studentă la Jurnalism, Daniela Săvuică susţine că propunerea patronatelor este „foarte naşpa” pentru că tinerii sunt, în general, cei care au cele mai mici salarii. Ea se plânge că angajatorii au majoritatea aceeaşi mentalitate de care licenţiaţii se lovesc. „Cred că ar trebui să rişte un pic”, spune aceasta, sugerându-le patronilor să investească mai mult în tineri şi să încerce să îi fidelizeze cumva. „Mai ales că nu este aşa de uşor să faci o facultate şi nu oricine poate lua licenţa”.
În acelaşi spirit comentează şi Ioana Dumitru, care este studentă la master, la ASE. „Mie nu mi se pare o idee bună, noi studenţii chiar muncim, ne chinuim şi oricum în ţara asta se pare că nimeni nu dă doi bani pe noi”, spune ea. În afara de asta, multe companii fac ilegalităţi în privinţa contractelor şi nu respectă drepturile angajaţilor, mai spune aceasta, subliniind că un salariu minim decent pentru licenţiaţi este de 1.500 de lei.
Decizia raţională
„Nu cred că putem da vina pe angajator pentru că el ia decizia economică perfectă”, adică preferă oameni cu experienţă tinerilor absolvenţi de facultate, crede masteranda Mădălina Orzan-Dragoş. Ea recunoaşte că la primul salariu nu a cerut foarte m