Numărul mare de infractori sexuali recidivişti împinge Occidentul spre măsuri extreme. Un interviu acordat săptămâna trecută de liderul de la Palatul Elysée, Nicolas Sarkozy, cotidianului „Le Figaro” a reaprins în Franţa dezbaterea privind castrarea chimică, o temă intens mediatizată, în special în ultima lună, după o crimă oribilă comisă de un delincvent recent eliberat din închisoare. Sursa: ReutersSursa: EVZ
1 /.
În România, pedeapsa e dorită de populaţie, dar e respinsă de politicieni. Sarkozy a declarat că persoanele condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală şi considerate un pericol social riscă să rămână în închisoare şi după ispăşirea pedepsei dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le înăbuşi pornirile.
Această prevedere va figura într-un proiect de lege care va fi examinat de parlamentul francez, la solicitarea preşedintelui, începând cu luna noiembrie.
În România, societatea civilă nu a reuşit să-i convingă, anul acesta, pe parlamentarii din Comisiile Juridice de necesitatea introducerii pedepsei cu „castrarea chimică” în noul Cod Penal. Asta deşi un sondaj comandat de Transparency International România şi realizat de IMAS a arătat că peste 50% dintre români şi-ar fi dorit o astfel de pedeapsă în Codul Penal. În schimb, legea va deveni mai blândă cu incestuoşii şi pedofilii.
FRANŢA
Sarkozy, susţinut de specialişti
Noul proiect de lege este în realitate, potrivit France Presse, o actualizare a unui demers similar din noiembrie 2008, uitat în sertarele Ministerului Justiţiei.
„Este profund anormal să permitem unor persoane bolnave să părăsească închisoarea fără a le impune reguli foarte stricte, în primul rând un tratament medical”, a subliniat Sarkozy în interviul pentru „Le Figaro”.
Preşedintele anunţase proiectul de lege încă de la în