Marea Debarasare s-a dovedit a fi un eşec la Brăila. La ultima mare acţiune de debarasare s-au strâns doar 700 de kilograme de deşeuri, ceea ce înseamnă că un locuitor n-a predat decât 2,5 grame de deşeuri. La ultima Mare Debarasare, din 3 octombrie, nu s-au adunat nici trei grame de deşeuri constând în aparate electrice şi electronice pe cap de locuitor. Singurii care se „încăpăţânează” să ducă aceste acţiuni până la capăt sunt specialiştii de la Protecţia Mediului şi administraţia locală. Citeşte şi:
Marile magazine „fură“ munca firmelor de salubrizare
Ruşinos : colectă cât o diodă
Campania Marea Debarasare, concepută de Ministerul Mediului, se aplică şi la Brăila din primăvara anului trecut şi a devenit o acţiune de rutină, la care publicul participă doar simbolic.
La ultima acţiune de strângere a deşeurilor, organizată în Brăila pe 3 octombrie, s-au strâns doar 700 de kilograme, ceea ce înseamnă, la o populaţie de 280.000, că un locuitor a aruncat selectiv 2,5 grame de deşeuri. Într-un an, un brăilean nu aruncă nici câteva sute de grame, deşi Marea Debarasare ţintea ca fiecare locuitor să dea măcar patru kilograme într-un an.
„În toată ţara colectările sunt mici, mult peste aşteptările noastre. Explicaţia este că ai noştri înlocuiesc mult mai rar aparatele din casă, nivelul de trai este mai scăzut” , ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
„Nu am de gând să arunc nimic!”
Prin această campanie, dar şi prin montarea în oraş a clopotelor destinate colectării selective a gunoiului, administraţia locală şi specialiştii din domeniu îşi propuseseră să determine cetăţenii să îşi facă un gest reflex din aruncatul gunoiului într-un sistem organizat.
Realităţile imediate ale oraşului arată, însă, că brăilenii n-