Fiecare dintre cei doi artişti cântă de la o vârstă fragedă. De când s-au căsătorit şi-au unit talentele, iar acum Maria şi Dănuţ Dan înveselesc ascultătorii cu muzica lor.
Soţii Dan s-au întâlnit în urmă 15 ani la o nuntă în Lăpuşul Românesc. „Dănuţ cânta la nuntă, iar eu eram doar o simplă invitată. M-a impresionat felul lui de a da viaţă celor prezenţi prin muzica pe care o transmitea. După patru ani de la prima întâlnire, ne-am căsătorit”, spune Maria Dan. La scurt timp după ce şi-au unit destinele, cei doi au decis să lege o legătură şi pe plan muzical. Înainte de a se cunoaşte fiecare dintre cele două jumătăţi ale familiei Dan a cântat individual.
Maria duce cântul mamei mai departe
Maria s-a născut cu doinele mamei la căpătâiul leagănului. „Eu am început să cânt de mică, fascinată fiind de versurile calde ale pieselor mamei. Ea a fost o interpretă de muzică populară de succes”, spune Maria. Timp de câţiva ani a cântat alături de sora sa pe la mai multe evenimente din judeţ. „Profesorul nostru de muzică, Grigore Leşe, a fost foarte mulţumit şi plăcut impresionat de muzica noastră şi a încercat să ne ducă la Bucureşti să ne bătătorească calea succesului ca interprete de muzică populară, însă părinţii noştrii nu au fost de acord”, arată interpreta Maria. În clasa a VIII-a Maria a decis să renunţe la muzică.
Dănuţ, un taragotist de seamă al nunţilor din judeţ
Şi-a „câştigat” taragotul datorită priceperii sale de a sufla în flueir. „Am început pe la 12 ani să cânt la flueir. Datorită talentului meu, tata a dorit să merg mai departe şi mi-a luat un taragot”, spune Dănuţ Dan. De atunci a fost invitatul de seamă al jocului la Horă şi al nunţilor de prin sat. A mai adunat câţiva flăcăi, şi-a format o trupă de instrumentişti şi a pornit prin judeţ să-i înveselească pe maramureşeni.
Soţii Dan, un trend lansat în urmă cu no