Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive, aflat in studioul HotNews.ro, a explicat principiile de baza ale terapiei folosite de el, o terapie adaptata provocarilor globalizarii, adica urbanizarea, cresterea populatiei, schimburile transculturale si specializarea. "Cuvantul pozitiv vine din latinescul positum care se refera la a vedea toate aspectele, nu numai ce este in neregula, bolile, problemele legate de stres, conflictele, dar a vedea toate calitatile si oportunitatile fiecarei persoane", explica Peseschkian.
HotNews.ro: De ce va aflati in Romania? Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: Avem centre de psihoterapie pozitiva in Romania. Ma aflu aici pentru a oferi mai multe informatii despre cercetarea culturala, informatii pe care le-am obtinut in urma studiilor din 33 de tari si cum putem folosi aceste informatii in programele educationale, in auto-management, in terapie si pentru intelegere transculturala. Potrivit intelepciunii orientale, daca muncesti de unul singur poti doar sa adaugi, daca muncesti impreuna cu altii, poti sa multiplici.
HotNews.ro: Ce este psihoterapia pozitiva? Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: Cuvantul pozitiv nu inseamna doar a privi lumea din punctul de vedere al +. Cuvantul pozitiv vine din latinescul positum care se refera la a vedea toate aspectele, nu numai ce este in neregula, bolile, problemele legate de stres, conflictele, dar a vedea toate calitatile si oportunitatile fiecarei persoane. Toate acestea inseamna pozitiv. Punctul + inseamna progres, rezolvarea problemei inseamna regres. Scopul nostru este de a explica fiecarui doctor, fiecarui psiholog, ca nu trebuie sa vada doar ceea ce nu este in neregula cu pacientul lui, toate tulburarile, conflictele pacientului, ci sa-si faca pacientul sa inteleaga ca daca isi doreste ceva ce n-a avut niciodata, trebuie sa