Vicepreşedintele american, Joe Biden a sosit aseară la Bucureşti, vizita făcând parte dintr-un turneu est-european, ce a cuprins o oprire la Varşovia, urmând ca mâine să se deplaseze în Cehia. Principala miză a turneului este aceea de a îmbuna Polonia şi Cehia, neliniştite după ce Barack Obama a renunţat la sistemul de apărare antirachetă. Washingtonul a oferit ca alternativă amplasarea în Polonia a unor rachete interceptoare, de tipul SM-3 1B, utilizate în prezent de marina americană, propunere acceptată ieri de Varşovia. Analiştii cred că şi Praga va îmbrăţişa noul plan.
Românii, apăraţi mai bine
Noul proiect de apărare antirachetă protejează integral teritoriul României de eventualele atacuri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, spre deosebire de vechiul plan ce nu asigura protecţia întregii ţări.
Liderii polonezi şi cei cehi au comentat pe larg, în ultimele zile, propunerea părţii americane. În schimb, liderii români nu au oferit niciun fel de informaţii. Sistemul de apărare va deveni funcţional în Polonia, începând cu 2015, astfel încât, cel mai probabil, tot în aceeaşi perioadă ar putea acoperi şi teritoriul României.
În comunicatul oficial se arată că Biden va discuta la Bucureşti despre „scut, energie şi asumarea responsabilităţii“. În schimb, într-o analiză a centrului „Stratfor“ se arată că vizita lui Biden reprezintă doar un episod din lupta dintre Rusia şi SUA pentru influenţa în Europa. Experţii de la Stratfor susţin că România oferă singura linie către „punctul sensibil al Rusiei“.
Partea română va deschide şi subiectul ridicării vizelor pentru românii care doresc să călătorească în Statele Unite. De altfel Helle C. Dale, expert la „Heritage Foundation“, cel mai influent think-tank conservator din SUA, îi cere lui Biden să facă presiuni asupra colegilor săi din administra