Rapoartele BNR arată că numărul restanţierilor este în creştere, însă volumul depozitelor atrase de bănci de la populaţie a sporit.
În acelaşi timp, supermarketurile din România sunt singurele din Europa Centrală şi de Est care vor raporta creşterea vânzărilor cu 3% anul acesta, în vreme ce producătorii şi importantorii din industria agroalimentară anunţă valuri de scumpiri ca urmare a devalorizării leului, alimentată de criza politică.
Piaţa neagră a muncii numără peste 1,5 milioane de persoane. Prin introducerea unor măsuri de stimulare a angajatorilor, aceasta ar putea fi, alături de o agricultură fiscalizată corespunzător, o sursă importantă de venituri la bugetul de stat, spun specialiştii din domeniu.
Fermierii însă se plâng de slaba finanţare în domeniu, precum şi de politicile restrictive ale băncilor, care nu le permit să ia credite în vederea accesării fondurilor europene. Astfel, ei nu vor mai putea susţine preţuri mici la carne, pâine, lapte sau ouă.
Acciza întăreşte criza
Instabilitatea politică a antrenat după sine devalorizarea leului. De la debutul crizei, moneda naţională a pierdut 10 bani. În acest context, coroborat cu posibila majorare a TVA şi creşterea accizelor la energie şi gaze, alimentele se vor scumpi chiar şi cu 15% în 2010.
În acelaşi timp, vânzările de haine şi încălţăminte vor ajunge la patru miliarde de euro în 2009, chiar dacă veniturile românilor s-au redus considerabil anul acesta. În plus, numărul restanţierilor a crescut, din ianuarie, cu aproximativ 10% de la o lună la alta.
Medicamentele, mai scumpe
De asemenea, decizia de a majora termenele de plată la medicamentele compensate şi de a impune producătorilor de medicamente un impozit de 5-11% din vânzări ar putea elimina unii jucători de pe piaţa internă şi conduce la dispariţia