Ministerul Muncii, patronatele şi sindicate negociază în prezent pe trei variante pentru salariul minim brut pe ţară aplicat din 2010. Ministerul Muncii propune majorarea "îngheţarea" salariului minim la cei cu studii superioare la puţin peste 1.200 de lei şi majorarea la 705 lei, faţă de 600 de lei, a salariului minim la nivel naţional. Practic, îngheţarea salariilor pentru cei cu studii superioare s-ar putea realiza prin reducerea coeficientului de
Ministerul Muncii, patronatele şi sindicate negociază în prezent pe trei variante pentru salariul minim brut pe ţară aplicat din 2010. Ministerul Muncii propune majorarea "îngheţarea" salariului minim la cei cu studii superioare la puţin peste 1.200 de lei şi majorarea la 705 lei, faţă de 600 de lei, a salariului minim la nivel naţional.
Practic, îngheţarea salariilor pentru cei cu studii superioare s-ar putea realiza prin reducerea coeficientului de multiplicare aplicat salariului minim la nivel naţional, de la 2 la 1,75. Patronatele ar accepta majorarea la 705 lei cu condiţia eliminării grilei, sau o majorare la 650 lei cu condiţia îngheţării grilei.
În prezent, salariul minim brut pe ţară garantat în plată este acum 600 lei. Această valoare a fost stabilită pentru anul în curs printr-o hotărâre de guvern (HG 1051/10 septembrie 2008), care modifica Contractul Colectiv de muncă unic la nivel naţional, pentru perioada 2007-2010, publicat în MO nr. 5, partea a V-a, la 29 ianuarie 2007.
Coeficienţii minimi de ierarhizare prevăd ca personalului încadrat pe funcţii ce necesită studii superioare să i se aplice un coeficient de multiplicare de 2. Astfel, conform legilor în vigoare, salariul minim pentru această categorie profesională este de 1.200 lei. Orice majorare a salariului minim va reprezenta o majorare în cuantum dublu a salariului minim aplicabil posturilor ce necesită stud