România are tot interesul să participe la viitorul scut anti-rachetă din Europa. Iată ce spune la RFI preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, fostul ministru PNL, Teodor Meleşcanu. El precizează că oficialii români îi vor spune vicepreşedintelui american Joe Bidenm, aflat joi la Bucureşti, că România e dispusă să găzduiască elemente ale scutului.
România are tot interesul să participe la viitorul scut anti-rachetă din Europa. Iată ce spune la RFI preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, fostul ministru PNL, Teodor Meleşcanu (audio).
El precizează că oficialii români îi vor spune vicepreşedintelui american Joe Biden, aflat joi la Bucureşti, că România e dispusă să găzduiască elemente ale scutului.
"Eu cred că se va lărgi şi baza teritorială a acestui sistem. Este prima modificare esenţială, care din punctul meu de vedere este în favoarea României şi nu putem exclude pe viitor ca şi noi să avem o contribuţie, probabil mai degrabă în sisteme de avertizare şi senzori. Este o chestiune care va trebui discutată, dar în orice caz, baza se lărgeşte", explică Teodor Meleşcanu.
Întrebat dacă există deci şanse ca şi România să găzduiască elemente ale viitorului scut, fostul ministru a răspuns : "Fără îndoială. În discuţia de astăzi vom exprima foarte clar nu numai această disponibilitate, ci şi acest interes pe care îl avem, inclusiv lucruri cu caracter tehnic mai pronunţat, care să ne permită şi nouă amplasarea pe anumite platforme, de exemplu fregatele, a unor elemente de contracarare a atacurilor cu rachete".
Vicepreşedintele american Joe Biden a ales Bucureştiul pentru a ţine un discurs în care anunţă politica noii administraţii americane faţă de Europa Centrală. Teodor Meleşcanu spune că există un motiv întemeiat pentru acest lucru.
"Cel mai important rol pe care România poate să-l joace şi-n cadrul NATO şi-n cadrul Uniunii Europen