La 20 de ani de la căderea regimului comunist, Editura Polirom va publica, în colecţia Ego-grafii, volumul "Str. Revoluţiei nr. 89", o antologie coordonată de Dan Lungu şi de Lucian Dan Teodorovici, care reuneşte 20 de poveşti de viaţă a tot atâtor personalităţi provenind din cele mai diverse domenii.
Georg Aescht, Radu Aldulescu, Liviu Antonesei, Ion Barbu, Matei Bejenaru, Gigi Căciuleanu, Magda Cârneci, Toni Grecu, Laure Hinckel, Norman Manea, Solomon Marcus, Ioan T. Morar, Maia Morgenstern, Dan Perjovschi, Ion Pop, Ion Sapdaru, Andrei Şerban, Cristina Ţopescu, Matei Vişniec şi Jan Willem Bos sunt cei care şi-au întors privirea către trecut la ceas aniversar. Antologia va apărea pe piaţă la sfârşitul acestei luni, iar lansarea volumului va avea loc în cadrul Târgului Gaudeamus (25-29 noiembrie), unde vor fi prezenţi şi câţiva dintre semnatarii textelor.
Fie că personalităţile ale căror mărturii le veţi regăsi în carte se aflau în România sau în străinătate la momentul decembrie 1989, coordonatorii şi-au dorit să prezinte o altfel de imagine a celor întâmplate în urmă cu 20 de ani: "Despre Revoluţie s-au publicat nu numai lucrări istorice, ştiinţifice, s-a făcut şi multă memorialistică. Pe noi ne-a interesat o istorie personală din perioada respectivă. Chiar aşa sună şi pretextul acestei cărţi. Ne-a interesat ce au făcut aceşti oameni în acele momente, cu amănunte mult mai personale şi emoţionale. Mulţi s-ar putea gândi că ne-am oprit la 20 de personalităţi pentru că se împlinesc 20 de ani de la Revoluţie, de fapt s-a nimerit să rămână acest număr. Noi am făcut invitaţia de a scrie pentru 40-50 de persoane, ştiind că numai o parte vor răspunde. Însă, în primul rând ne-am dorit ca cei care au acceptat să provină din domenii cât mai diferite. Pentru că altfel a văzut ce s-a întâmplat atunci un om care are tangenţe cu teatrul şi filmul, dec