Medicii veterinari nu mai au răbdare să aştepte plăţile restante pentru campaniile de vaccinare a porcilor din anul trecut
În România datoriile se mai pot recupera doar prin instanţă. De acest lucru s-au convins şi medicii veterinari din judeţ, care se pregătesc să execute silit pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii din teritoriu.
Majoritatea celor aproape 80 de medici veterinari din judeţul Cluj au câştigat litigiile cu Direcţia Sanitar- Veterinară (DSV), pe care le aveau în urma campaniei de vaccinare a porcilor de anul trecut. Datoriile pe care le are statul faţă de medici pe anul trecut se ridică la peste 700.000 de lei.
S-a decis blocarea conturilor
Aproape 50 de veterinari au obţinut sentinţe definitive în justiţie, care obligă instituţia să le achite contravaloarea proceselor de identificare a porcilor vaccinaţi anul trecut. Adrian Oros, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Cluj ne-a declarat că, deşi procesele au fost susţinute individual, recent veterinarii au luat decizia colectivă de a executa silit conturilor DSV. „E singura modalitate de a recupera banii. Pentru că în majoritatea cazurilor s-a depăşit termenul de aşteptare legal, se poate trece imediat la executarea Direcţiei”, ne-a mai spus Oros.
Anul trecut, Ministerul Agriculturii a demarat campania de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine. Veterinarilor le-a fost decontată doar vaccinarea propriu-zisă, nu şi identificarea porcilor, montarea de crotalii, făcută pe banii lor, acţiune fără de care nu se putea realiza campania naţională. Paradoxul situaţiei este că, deşi costurile campaniei nu au fost achitate de stat, acelaşi stat a încasat TVA-ul pentru facturile emise de veterinari.
Restanţe sau salarii
Iniţial DSV a susţinut că banii nu trebuie achitaţi, din cauza unor problemele legate de contractarea acţiunii de vaccinare. Instan