DSV Hunedoara a plătit către două firme 380.000 de lei din bani publici pentru utilarea unui laborator veterinar însă, a „uitat” să ridice şi marfa. Firmele au dat faliment, iar acum instituţia speră să se aleagă măcar cu ceva firimituri de la masa credală.
Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Hunedoara a elaborat ghidul perfect de risipire a banilor publici, după ce a plătit din fondurile instituţiei 3,8 miliarde de lei vechi, în anul 2005, pe echipamente şi aparatură medicală veterinară. Aceasta ar fi urmat să ajungă într-unul din laboratoarele instituţiei, însă conducerea DSV de atunci, prin deciziile pe care le-a parafat, a făcut în aşa fel încât să iasă în pagubă.
Cum se aruncă banii publici pe "fereastra" SRL-urilor
Istoricul afacerii păguboase începe în anul 2005, când DSV Hunedoara primeşte de la bugetul de stat o tranşă câteva miliarde de lei vechi pentru utilarea Laboratorului. Banii vin spre sfârşitul anului, iar conducerea de atunci prin directorul Marius Lăzărescu, directorul economic, Ioan Poenaru şi şeful de Laborator, doctorul Aurel Perian decid că trebuie să-i cheltuiască în grabă, astfel ca statul să nu-i ceară înapoi.
Invită mai multe firme de specialitate la o licitaţie, iar în urma selecţiei sunt alese două „sereleuri” bucureştene: SC Laboratory Sistem SRL Bucureşti şi SC Star Laboratory SRL Bucureşti, care oferă preţul cel mai mic. Conform legii, conducerea DSV ar fi putut să achite către firmele câştigătoare, maxim 30 la sută din valoarea contractului numai că, cei doi directori de atunci, fac plata aparaturii integral către furnizor fără a vedea marfa.
A semnat ca primarul?
Fostul şef, încă angajat al Direcţiei, deşi îi apare semnătura pe documente susţine că el nu a semnat pentru a se face plata, ci altcineva a pus parafa cu numele lui pe contract. Lăzărescu îi cere şefului de Laboratorului DSV, benefici