Numărul mare de solicitări îi bucură pe meşteri, aceştia putând câştiga în această perioadă până la 1.000 de lei lunar.
Sosirea frigului şi a ploilor reprezintă un moment de bucurie pentru cizmari deoarece acestea le aduc aminte sucevenilor de încălţămintea stricată. „Până acum câteva zile am umblat cu papuci mai subţiri, însă acum am fost nevoită să-mi iau cizmele. Cum nu am avut bani pentru unele noi, le-am reparat pe cele vechi şi sunt foarte mulţumită“, a declarat Andreea Răboschi, studentă.
Papucii chinezeşti, de unică folosinţă
Meşterii din atelierele de reparaţii încălţăminte sunt mulţumiţi de cum merg treburile. „Sucevenii îşi amintesc de papucii stricaţi doar în ultimul ceas, când afară plouă ori când cade primul fulg. Numărul clienţilor a crescut în această perioadă. Fiind criză, aceştia drămuiesc fiecare bănuţ şi aleg să-şi repare papucii stricaţi decât să cumpere alţii noi“, a declarat Vasile G., cizmar din zona centrală.
Numărul mai mare de clienţi se simte şi în veniturile cizmarilor. Dacă în lunile trecute agoniseau cu greu 600 de lei, acum aceştia adună şi 1.000 de lei pe lună. Potrivit meşterilor, sucevenii îşi duc la reparat mai ales încălţările din piele. „Aceştia pot fi reparaţi, comparativ cu produsele mai ieftine, produse în China, care sunt mai mult de unică folosinţă“, a adăugat Victor Anotăriţei, unul dintre cei mai vechi cizmari din oraş.
Meşterii încearcă să se ferească şi de produsele din Turcia. „Papucii turceşti nu mai pot fi reparaţi. Au talpa bună, însă materialul din care sunt făcuţi este foarte prost şi nu mai ai ce să-i faci“, a declarat Sandu T., cizmar din zona Zimbru.
Materie primă de la ucraineni
Când vine vorba de materia primă pentru repararea încălţărilor, cizmarii suceveni fac un drum până la Cernăuţi. Până în urmă cu câţiva ani aceştia se a