» In Italia s-a reaprins scandalul traficului cu deseuri contaminate, dupa descoperirea unei epave pline cu butoaie radioactive in largul Calabriei, Bruxelles-ul semnaland la randul sau ingrijorarea fata de amploarea traficului cu deseuri contaminate.
Descoperirea "epavei otravite" a readus in atentie afacerile murdare ale "ecomafiei". Procurorul Francesco Neri a reperat cel putin 180 de ambarcatiuni cu deseuri toxice pe care crima organizata, in special mafia calabreza, ‘Ndrangheta, le-a scufundat in largul coastelor Marii Tireniene, in Canalul Siciliei si in sudul Adriaticii. Punerea sub ascultare a telefoanelor unor mafioti a confirmat activitatea intensa a Mafiei, in ultimele doua decenii, in domeniul deseurilor industriale, transformand Mediterana intr-un cimitir al toxinelor.
Alarmati de un posibil dezastru ecologic pescarii si liderii politici din Calabria au protestat, primarii au mers marti la Roma, presand guvernul sa actioneze urgent, iar Bruxelles-ul s-a alaturat imediat, exprimand ingrijorarea UE. Autoritatile italiene au decis trimiterea in zona a unei echipe de cercetare pe nava "Mare Oceano", epava a carei identitate este inca neclara devenind inconfortabila pentru premierul Silvio Berlusconi, care a relansat in Italia industria nucleara dupa un moratoriu de 22 de ani. Cu sonare si harti, echipa a promis ca pana vineri misterul va fi solutionat, urmand a identifica daca este vorba despre epava "Kunsky". Ancheta a fost relansata de conducerea calabreza anti-Mafia. Potrivit dezvaluirilor lui Francesco Fonti, un mafiot pocait din ‘Ndrangheta in 2005, "Kunsky", incarcata cu deseuri radioactive din Norvegia, ar fi fost scufundata in largul Italiei, asemenea altor zeci de vase folosite de mafie, implicata in acest trafic din anii ’90.
Descriind procedeele "ecomafiei" in publicatii din Italia, Fonti arata ca banii prov