Piata asigurarilor de viata a scazut in primul semestru cu 8%, potrivit datelor publicate recent de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), dupa ce institutia a revizuit cifrele prezentate la sfarsitul lunii iulie, care indicau o reducere de doar 3% a pietei in primele sase luni din acest an.
Astfel, piata asigurarilor de viata era la sfarsitul lunii iunie de 780,9 mil. lei (186,4 mil. euro).
"Cred ca rezultatul provizoriu de -3% pentru primul semestru, comunicat de CSA la sfarsitul lunii iulie, era putin optimist. Scaderea de 8% a pietei este un rezultat in linie cu evolutia economiei romanesti, reflectand realitatea din piata: volumul de rezilieri si amanarea deciziei de a cumpara o polita de asigurare de viata, tradusa in vanzari mai scazute", a declarat Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari, cea mai mare companie de asigurari de viata de pe piata locala, cu subscrieri de 62 mil. euro in primul semestru.
Potrivit celor mai recente date oficiale, in primele sapte luni din acest an 56.000 de clienti si-au reziliat asigurarile de viata fie pentru ca aveau nevoie de lichiditati, fie din cauza scaderii randamentelor in cazul asigurarilor unit-linked (legate de fonduri de investitii). Alti cateva mii de clienti si-au retras o parte din bani din politele lor de asigurare. Suma totala platita de asiguratori acestor clienti a fost de 62 mil. euro.
In primul semestru asigurarile traditionale, care reprezinta aproape 70% din piata, au scazut cu aproape 9%, iar cele unit-linked, care au o pondere de 30%, s-au redus cu 5%.
"Dincolo de reducerea generala a volumului politelor de asigurare din piata, scaderea mai mare pe segmentul traditional este influentata si de scaderea vanzarilor in sectorul bancassurance (asigurari de viata atasate creditelor), cauzata de diminuarea volumului creditarii. Produsele unit-linked au fost afecta